CASEINTERVIEW
Forbedrede modeller for cirkulær økonomi skal hjælpe EU i mål med den grønne omstilling
Interview med Ana Teresa Macas Limas, DTU SUSTAIN
Et nyt syn på klimaforandringer og cirkulær økonomi
”De modeller for afbødning af klimaforandringerne, som FN’s klimapanel bruger i dag, og som de baserer deres anbefalinger og rådgivning på, har et problem: De er lineære. De kan ikke vise effekterne af cirkulær økonomi og dens indflydelse på at reducere udledningen af drivhusgasser,” forklarer Ana Teresa Macas Lima, koordinator på projektet og seniorforsker på DTU SUSTAIN, Institut for Miljø- og Ressourceteknologi.
"Derfor var det overordnede formål med det opslag, vi søgte på, at gøre modellerne i stand til at indregne effekterne af cirkulær økonomi," fortsætter hun
Forsyningskæder i en karbonintensiv industri
I projektet, der har fået navnet CO2NSTRUCT, bidrager DTU især med deres ekspertise i byggematerialer. Ana Teresa Macas Lima forklarer, at byggesektoren er særligt interessant, fordi det er en af de mest karbonintensive industrier, der findes. ”Og når vi går et skridt tættere på og zoomer ind på materialerne, er det fordi, karbonintensiteten især kommer fra byggematerialer som cement, stål, glas og mursten. De er alle sammen karbon-sværvægtere,” fortsætter hun.
”Når det f.eks. handler om cement, vil vi se nærmere på hvert led af forsyningskæden igennem hele industrien for at identificere alle dens feedback-loops. På den måde kan vi finde ud af, hvor vi kan genbruge materialer for at skære ned på CO2-udledningerne,” siger hun. ”Det handler om at bryde hvert led i kæden ned i stadigt mindre blokke for at få det totale overblik. Og når vi har det overblik, kan vi involvere vores partnere, der er eksperter i modellering, så de kan udvikle nye modeller, der kan indregne den cirkulære økonomis betydning.”
Vi er mange, der prøver at bevise, at cirkulær økonomi er vejen frem. Alle eksperterne er i gang med at nedbryde modellerne og genoverveje, hvordan vi kan gøre dem bedre, set fra hver deres felt,” siger Ana Teresa Macas Lima og fortsætter: ”Nu har EU sat retningen og sagt, det er den her vej, vi skal. Lad os løse den udfordring sammen. Ellers risikerer vi, at vi står med alle løsningerne – men hver for sig og uden at forbinde dem, så de virker.”
Ana Teresa Macas Limas, seniorforsker, DTU SUSTAIN, Institut for Miljø- og Ressourceteknologi
Syv europæiske partnere
Projektet involverer syv partnere, og inkluderer eksperter i afbødning af klimaforandringer, globale modeller og forsyningskæder, cirkulær økonomi og sociale videnskaber.
”Som koordinator stod jeg med ansvaret for at skrive den endelige ansøgning, så det var mig, der skulle forbinde alle de forskellige ekspertiser. Vores ambition er den samme, vi vil alle sammen gerne arbejde med cirkularitet. Men vores udgangspunkter er forskellige: nogle er mere interesseret i energimodeller, andre i forsyningskæder. Så det gjaldt om at finde balancen. Den store udfordring var at beslutte, hvilken ekspertise vi ville inddrage fra hver partner og at forstå hinandens spidskompetencer,” siger Ana Teresa Macas Lima. Ifølge hende er det netop det, der gør koordinatorrollen vigtig, men også krævende.
”Som koordinator er det dig, der skal kortlægge, hvordan projektet skal gennemføres og beskrive, hvordan partnerne hver især skal bidrage. Jeg var nødt til at træde et skridt tilbage, så jeg kunne danne mig et overblik og få hele puslespillet til at gå op.
Bliv personligt involveret. Lev projektet! Det nytter ikke noget at zappe ind og ud af det,” slutter Ana Teresa Macas Lima.
Grønt samarbejde på tværs af landegrænser
Tværeuropæisk samarbejde koordineret fra Danmark
I CO2NSTRUCT er Ana Teresa Macas Lima koordinator for førende eksperter fra disse europæiske lande: Grækenland, Tyskland, Portugal, Spanien, Storbritannien og Italien
VIDSTE DU
Lyt til podcast om Horizon Europe
Tre nye podcast giver forskellige perspektiver på Horizon Europe. Lyt med og hør om Horizon Europe set fra en virksomhed, et medlem af referencegrupperne og en embedskvinde i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Rigtig god fornøjelse!
Koordinatorer kan få gratis eksperthjælp til deres ansøgning
Via præevalueringsordningen kan koordinatorer få en grundig og uvildig vurdering af deres udkast til en ansøgning af to eksperter. Læs mere på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.
Faktablad: Sådan får du styr på impact i Horizon Europe
Hvad er impact? Og hvordan beskriver du det i din ansøgning? Det kan du nu læse mere om i vores seneste faktablad Sådan får du styr på impact i Horizon Europe. Download faktabladet fra Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside om Horizon Europe.
NCP betyder National Contact Point
EU-medlemslande og associerede lande skal tilbyde national rådgivning om Horizon Europe. Ordningen bygger på tæt dialog mellem medlemslandene og Europa-Kommissionen og skal sikre kvalificeret rådgivning af ansøgere. Herhjemme udgør 15 NCP’ere for Horizon Europe kernen i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens og EuroCenters rådgivning, og som NCP’er indgår vi i et tæt samarbejde med lokale og regionale EU-rådgivere for at styrke den samlede danske EU-rådgivning. Find NCP’erne for Horizon Europe på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside
Ny håndbog om Horizon Europe – introduktion til regler om økonomi
Bliv klogere på de økonomiske regler i vores nye håndbog om Horizon Europe: Introduktion til regler om økonomi – budgetlægning og afrapportering. Håndbogen giver overblik over de væsentligste regler om økonomi og henvender sig til alle med interesse for Horizon Europe. Hent håndbogen på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside om Horizon Europe.