INTERVIEW
Danske Lars Frølund er en af arkitekterne bag Det Europæiske Innovationsråd
Interview med Lars Frølund, bestyrelsesmedlem af Det Europæiske Innovationsråd
Lars Frølunds CV vidner om en aktiv og international karriere. Bouillonterningversionen er, at han er uddannet i filosofi fra Aarhus Universitet. Han er ph.d. Har skrevet flere bøger. Hurtigt blev interessen for filosofferne Schelling og Kierkegaard kombineret med spørgsmålet om, hvordan verdens største virksomheder kan samarbejde med universiteter om at skabe innovation. Lars Frølund arbejder ved et af verdens mest anerkendte universiteter, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston. Indtil 2022 var han del af det NATO-team, der etablerede the Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA), og han har været med til at bygge NATOs innovationsfond op. Han har også arbejdet for kommissær Margrethe Vestager som Special Advisor for Digital and Technological Sovereignty.
Alle odds var på plads for at få en plads i EIC’s bestyrelse.
- Det var nok mine år i USA, der for alvor fik mig til at erkende, at vi i Europa er rigtigt gode til at forske og tilvejebringe viden, men vi mangler at få den forskningsbaserede viden videre ud i virksomhederne og ud på markedet. EU manglede en pendant til det amerikanske Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Derfor begyndte jeg – blandt andet sammen med Carlos Moedas – at arbejde for at skabe et prestigefyldt europæisk innovationsprogram. Europa-Kommissionen var heldigvis lydhøre, så nu har vi European Innovation Council, EIC, som vi på dansk kalder Det Europæiske Innovationsråd, siger Lars Frølund.
Lars blev i 2018 formand for den ekspertgruppe, som Europa-Kommissionen nedsatte for at komme med anbefalinger til, hvordan Det Europæiske Innovationsråd skulle implementeres.
- Det primære mål med EIC er at skabe innovation inden for den banebrydende forskning, som skabes i Europa. Gennem støtte til startup-virksomheder skal vi løse nogle af de store samfundsudfordringer, verden står overfor. Motivationen for at støtte de enkelte projekter skal være tydelig, så man kan se, hvad markedet kan bruge forskningen til, siger Lars Frølund.
Som formand for ekspertgruppen kæmpede Lars Frølund for de tre programmer, som nu kendetegner EIC:
EIC Pathfinder, der giver støtte til forskning, der danner det videnskabelige grundlag for fremtidens banebrydende teknologier.
EIC Transition, der giver støtte til udvikling af teknologier og udvikling af forretningsplaner for disse.
EIC Accelerator, der skal bringe et produkt eller en løsning fra demonstrationsstadiet og ind på markedet.
Ambition om at støtte flere kvinder
Lars Frølund er stolt af de første år med EIC. Han fortæller, at EIC allerede er Europas største investor indenfor innovation, at EIC investerer i de rigtige virksomheder, og at excellence-begrebet bruges, når der bliver talt om Det Europæiske Innovationsråd.
- Vi skaber den forskningsbaserede innovation, som vi blev sat i verden for. Selvom vi først kan se de endelige resultater om 5-6 år, så er jeg sikker på, at vi er på rette vej. Vi bruger skatteydernes penge, så vi satser på at støtte virksomheder, der bliver i Europa fremfor at give penge til dem, der flytter til andre verdensdele, siger Lars Frølund.
Det hul, der var i det europæiske investeringsmarked, er ifølge Lars Frølund løst med EIC, der tilmed er blevet det program, som han drømte om. Han ser EIC som en succes, men mangler at få opfyldt én vision.
- Vi mangler at få flere af de nye medlemslande med i programmerne, og så arbejder vi hårdt på at få flere kvinder til at søge og få funding fra EIC, slutter Lars Frølund.
Værd at vide om de tre bevillingstyper i Det Europæiske Innovationsråd
EIC Pathfinder – Open og Challenges
For tværfaglige konsortier der forsker i og udvikler banebrydende ny teknologi
EIC Transition – Open og Challenges
For den enkelte lille eller mellemstore virksomhed eller et konsortium af flere virksomheder, der udvikler banebrydende ny teknologi, har en forretningsidé og fokus på vejen til marked
EIC Accelerator & Strategic Challenges
For den enkelte lille eller mellemstore virksomhed, der udvikler banebrydende ny teknologi med stort markedspotentiale og potentiale for opskalering af virksomheden og teknologien
VIDSTE DU
Ny webguide til europæiske partnerskaber
Ny side på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside guider dig rundt i de forskellige partnerskaber i Horizon Europe og de støttemuligheder, som partnerskaberne tilbyder.
Lyt til et webinar om Horizon Europe, når det passer dig
På Uddannelses- og Forskningsstyrelsens YouTube-kanal er der fri adgang til webinarer om f.eks. Det Europæiske Forskningsråd, Marie Skłodowska-Curie-programmet og Det Europæiske Innovationsråd. Rigtig god fornøjelse!
Få feedback på din Horizon Europe-ansøgning
Ny pjece fortæller om præevalueringsordningen, hvor du kan få feedback af uvildige eksperter på din Horizon Europe-ansøgning. Ordningen er for dig, der koordinerer en ansøgning til et samarbejdsprojekt eller er ansøger til udvalgte bevillingstyper i Marie Skłodowska-Curie-programmet eller hos Det Europæiske Forskningsråd.