CASEINTERVIEW

Din drøm og vision skal skinne igennem

Interview med Marie Just Mikkelsen, Chief Technology Officer

Startup-firmaet Samplix har modtaget cirka 19 millioner kroner fra Det Europæiske Innovationsråd (EIC) og mulighed for op til 56 millioner i medfinansiering fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB). For Chief Technology Officer Marie Just Mikkelsen og hendes kollegaer åbner bevillingen helt nye muligheder. De får nu råd til at åbne et kontor i Silicon Valley, så Samplix kommer tættere på kunder og potentielle partnere, ligesom bevillingen hjælper firmaet med at ekspandere internationalt og få deres banebrydende forskning ud på markedet. Her fortæller Marie Just Mikkelsen om vejen fra idé til succesfuld ansøgning.

Tirsdag den 28. marts 2023 sprang champagnepropperne i startup-firmaet Samplix i Birkerød. Siden 2013 har firmaet været førende indenfor mikromåling af celler og gener. Og på denne dag, da vinter blev til forår, bevilligede EIC 75 millioner kroner til Samplix. Men en af hovedpersonerne var slet ikke til stede.

– Jeg havde fri den dag og var ude at handle, da Samplix’ direktør Lars Kongsbak ringede med den gode nyhed. Beskeden var en kæmpe forløsning. Efter mange års forskning og udvikling kan EU-pengene hjælpe os videre ud på markedet, siger Marie Just Mikkelsen. Hun er i ph.d. i molekylærbiologi, og i 2013 stiftede hun firmaet Samplix sammen med kollegaen Thomas Kvist og den første investor Michael Obermayer.

“Efter mange års forskning og udvikling kan EU-pengene hjælpe os videre ud på markedet”

Sammen med deres teams har de arbejdet med analyse af DNA og celler og har udviklet to instrumenter, der til gavn for lægevidenskab og patienter kan analysere hver enkelt celle. Med en højhastighedsmåling kan den nye teknologi analysere millioner af celler, men samtidig vise helt præcis, hvorvidt den enkelte celle er god eller dårlig. EIC har nu gennem Accelerator-programmet givet penge, så Samplix kan komme hurtigere ud på markedet.

– Rigtig mange startup-virksomheder med banebrydende forskning ender i et dødvande, hvor det kan være svært at komme fra det, man har udviklet i laboratoriet, og videre ud på markedet. Den samlede investering fra EIC har hjulpet os gennem det, man kunne kalde forskningens Dødens Dal, siger Marie Just Mikkelsen.

Som et udskilningsløb

Vejen fra idé til ansøgning og til det endelige svar fra EIC er lang og til tider ujævn. Som et forhindringsløb med mange indlagte udfordringer og stopprøver undervejs. Udformningen af den konkrete ansøgning fra Samplix begyndte i sommeren 2022. Her blev den konkrete idé nedfældet, et konsulentfirma fundet, og i løbet af efteråret blev den første ansøgning skrevet.

“Det er vigtigt at være 100 % forberedt på alle faser i ansøgningsforløbet og hele tiden have fokus på sin vision og drøm”

Man skal gøre sig klart, at det er et udskilningsløb, hvor 3.000 ansøgere er med fra start. Det felt bliver reduceret til 1.000 ansøgere, som får lov til at lave en længere ansøgning. Og de bliver reduceret til 130, som skal fremlægge en mundtlig præsentation for EIC-dommerpanelet bestående af syv eksperter. Til sidst ender 32 virksomheder med at komme over målstregen.

EIC’s svar på Løvens Hule

Samplix kom igennem til anden skriftlige ansøgningsrunde og til det endelige møde i Løvens Hule: et videomøde på en lille times tid over computeren, hvor Marie Just Mikkelsen og Lars Kongsbak sad overfor de syv eksperter, der repræsenterer EIC og EIB. Ti minutters præsentation efterfulgt af 35 minutter med spørgsmål fra panelet.

Der var ikke noget ”hej”. Det var bare lige på med de syv eksperter, der stiller spørgsmål indenfor hver deres felt. Blandt andet om patenter, forretning, markedsføring, og hvilke muligheder man ser i markedet. Det var som at blive grillet. Man skal selvfølgelig svare konkret, men jeg tror også, at ens drøm og vision skal skinne igennem, ligesom man skal have styr på markedet og de potentielle kunder, siger Marie Just Mikkelsen.

Når først man er kommet over målstregen, fremstår alt mere klart og indlysende, men det var nogle hektiske uger op til den sidste fremlæggelse.

– Forberedelse er jo alt, og i ugerne op til mødet gennemgik vi vores slides til præsentationen og fik gjort vores idé mere håndgribelig og kvalificeret gennem vores fakta. Derefter trænede vi fremlæggelsen tre gange, som om vi sad overfor EIC-panelet, ligesom vi talte om, hvem der skulle sidde hvor i kamerabilledet, hvem der skulle sige hvad, og så videre, siger Marie Just Mikkelsen.

Med EIC-bevillingen er Samplix klar til at erobre markedet med deres banebrydende bioteknologi, som de er førende med på verdensplan. Men én ting vil Marie Just Mikkelsen gerne have gjort om:

– Næste gang vil jeg gerne være i firmaet den dag, vi får beskeden, så jeg kan drikke champagne med mine kollegaer.

 

FACTS
19
mio. kr.
2
år
0
partnere

Værd at vide om de tre bevillingstyper i Det Europæiske Innovationsråd

EIC Pathfinder – Open og Challenges

For tværfaglige konsortier der forsker i og udvikler banebrydende ny teknologi

EIC Transition – Open og Challenges

For den enkelte lille eller mellemstore virksomhed eller et konsortium af flere virksomheder, der udvikler banebrydende ny teknologi, har en forretningsidé og fokus på vejen til marked

EIC Accelerator & Strategic Challenges

For den enkelte lille eller mellemstore virksomhed, der udvikler banebrydende ny teknologi med stort markedspotentiale og potentiale for opskalering af virksomheden og teknologien