CASEINTERVIEW

Dansk firma vil hjælpe millioner af epilepsipatienter i Afrika og Sydøstasien

Interview med TueLehn-Schiøler, direktør

Det begyndte som et forskningsprojekt om scanning af hjerneaktivitet. Med hjælp fra en amerikansk læge testede forskerne hjernebølgemålinger på indbyggerne i Guinea og Bhutan. Resultaterne var banebrydende, og i 2019 blev firmaet BrainCapture grundlagt. Med støtte fra blandt andet Det Europæiske Innovationsråd håber det lille firma nu at kunne hjælpe nogle af verdens fattigste med at diagnosticere epilepsi.

WHO anslår, at 2 millioner nye epilepsitilfælde årligt ikke bliver diagnosticeret. Ifølge FN’s Verdenssundhedsorganisationen, WHO, får 75 procent af alle epilepsipatienter i lav- og mellemindkomstlande – 30-50 millioner mennesker – ikke den behandling, de har brug for. BrainCaptures nye teknologi skal gøre det billigere og nemmere at diagnosticere sygdommen.

- Vi har været med til at skabe et helt enestående produkt, der forhåbentlig kan hjælpe millioner af epilepsiramte mennesker i nogle af verdens fattigste lande. Med EU-støtten er vi blevet blåstemplet, så vi forhåbentlig kan tiltrække endnu flere investorer, så vi hurtigere kan få udstyret ud på markedet, siger Tue Lehn-Schiøler, der er uddannet ingeniør fra DTU og direktør i BrainCapture.

Ligner en badehætte

Det hjernebølgemålingsapparat, som BrainCapture har udviklet, ligner en badehætte med elektroder. Den sætter man på patientens hoved og måler spændingsforskellene mellem elektroderne. Data sendes via BlueTooth til en smartphone, som sender dem videre til en cloud, som en neurolog, der kan sidde på den anden side af Jorden, kan tilgå for at stille diagnosen.

- Vi har fået EIC-støtte i den pulje, hvor pengene skal bruges til at accelerere vores proces i forhold til at komme ud på markedet. Uden de 15 millioner kroner ville det ikke have været muligt for os at træde ind på ”den store bane”, eksempelvis det afrikanske marked. Vi havde et godt projekt, men økonomisk var vi ikke helt modnet. Med EIC-støtten er dørene åbnet til netværk, mentorhjælp og andre, som gerne vil investere i vores projekt. Det er, som om EU-støtten åbner døre. Når man først har fået midler derfra, vil mange andre gerne lege med én, siger Tue Lehn-Schiøler.

“Det er, som om EU-støtten åbner døre. Når man først har fået midler derfra, vil mange andre gerne lege med én.”

Fra forskning på DTU i Lyngby til EU-støtte fra Bruxelles

Da forskningen begyndte i 2011, blev der end ikke tænkt på epilepsi. Dengang var målet at kode en app, så man kunne se sin hjerne snurre rundt på telefonen. Men på en konference mødte forskerne den amerikanske læge Farrah Mateen. Hun mente, at scanneren kunne bruges til at diagnosticere epilepsi i tredjeverdenslande. I 2019 blev BrainCapture dannet, og Tue Lehn-Schiøler blev ansat som direktør.

- Vi er gået fra forskning til business. Når man arbejder i lav- og mellemindkomstlande, kan det være svært at finde partnere, men EU har flere programmer, som støtter globale projekter udenfor Europa. I begyndelsen var vi fire ansatte, nu er vi otte og har samarbejdspartnere i blandt andet Polen, Kenya og Rumænien, siger Tue Lehn-Schiøler.

– En af medstifterne i firmaet kender EU-programmerne rigtig godt; han har nærmest designet vores rejse gennem EU’s ansøgningssystem. Han var også klar over, at vores produkt taler ind i EU’s politiske og teknologiske dagsorden, slutter Tue Lehn-Schiøler.

Det, der begyndte som forskning i Lyngby og blev udvalgt til EU-støtte, skal nu helt ud på markedet og blive til gavn for millioner af epilepsipatienter.

- Det er virkelig fantastisk og meget privilegeret, at EU har et program, som støtter vækstvirksomheder. EIC er et program, som skal få det europæiske startup-miljø på højde med USA. Jeg tror, at alle firmaer gerne vil ud over stepperne, men for at få EIC-støtte kræves der noget helt særligt: et produkt, der gør en forskel – såsom vores hjælp til epilepsiramte mennesker. Nu har vi i en årrække haft store omkostninger i forbindelse med udvikling, nu skal vi i gang med at sælge, siger Tue Lehn-Schiøler.

 

FACTS
15.5
mio. kroner
2
år
0
partnere

Værd at vide om de tre bevillingstyper i Det Europæiske Innovationsråd

EIC Pathfinder – Open og Challenges

For tværfaglige konsortier der forsker i og udvikler banebrydende ny teknologi

EIC Transition – Open og Challenges

For den enkelte lille eller mellemstore virksomhed eller et konsortium af flere virksomheder, der udvikler banebrydende ny teknologi, har en forretningsidé og fokus på vejen til marked

EIC Accelerator & Strategic Challenges

For den enkelte lille eller mellemstore virksomhed, der udvikler banebrydende ny teknologi med stort markedspotentiale og potentiale for opskalering af virksomheden og teknologien