LEDER
Syv fantastiske fortællinger om forskere
Anders Ødegaard, kontorchef, Forskning og EU, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Karriereboost – når forskningen får et skub fremad
Lektor Claus Desler undersøger i et Horizon Europe-projekt langtidsvirkninger af covid-19 og deres betydning for udviklingen af kroniske sygdomme. Hans forskning forventes ikke kun at føre til nye videnskabelige indsigter, men accelererer også hans akademiske karriere med mindst et årti. Projektet samler forskere fra hele Europa og kan få afgørende betydning for fremtidige behandlingsstrategier.
Internationale netværk – forskning kender ingen grænser
At blive en del af de rigtige netværk kan være afgørende for en forskers succes. Horizon Europe kan åbne døre til samarbejde på tværs af lande, institutioner og discipliner. Ph.d.-studerende Mikkel Boger Posselt er en del af et Marie Skłodowska-Curie Doctoral Network, hvor han arbejder med kvantekemi på universiteter i både Danmark og Tyskland samt i industrien. EU-støtten sikrer, at han tidligt i sin karriere får erfaring med førende internationale forskningsmiljøer.
Gennem Horizon Europe har forskere på DMI også udvidet deres samarbejde med internationale partnere i et projekt om isbjergprognoser i Arktis. De arbejder på at forbedre sikkerheden for skibstrafik og klimaforskning i de arktiske områder, hvilket understreger vigtigheden af internationalt samarbejde om globale udfordringer.
Ny viden, løsninger og resultater
Horizon Europe er ikke kun en investering i individuelle forskere – det er en investering i ny viden og innovative løsninger, der kan gøre en forskel i verden. Arkæolog Mette Løvschal bruger EU-midler til at forske i menneskeskabte hedelandskaber og deres betydning for nutidens bæredygtighed. Hendes forskning viser, hvordan historiske forvaltningsmetoder kan inspirere til nye strategier for naturgenopretning.
I magasinet kan du læse syv fantastiske fortællinger om forskere, der har fået deres karriere og forskning accelereret gennem Horizon Europe. Programmet giver ikke blot finansiering, men fungerer som en løftestang for videnskabelig udvikling, internationalt samarbejde og løsninger på samfundets store udfordringer.
Dette er den sidste udgave af EUindblik. Fremover vil vi fortsætte med at formidle forskerfortællinger og cases om Horizon Europe på ufm.dk/horizon-eu.
Tak for denne gang – og på gensyn online på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.
Rigtig god læselyst.
VIDSTE DU

Glæd dig til konferencer under det danske EU-formandskab
Debat i København om fremtidens forskningsevaluering, drøftelser i Lyngby om at tiltrække og fastholde forskertalenter i Europa og konference i Aalborg om, hvordan rumforskning bidrager til en mere grøn og sikker verden. Det er blot et lille udpluk af de emner, som du kan blive klogere på i efteråret. Konferencerne afholdes under det danske formandskab. Konferenceprogram og tilmeldingslink offentliggøres inden sommer på udenrigsministeriets hjemmeside.

Schweiz nu er associeret til Horizon Europe
Det betyder, at forskere og innovatører fra Schweiz fremover kan søge midler fra Horizon Europe på lige fod med ansøgere fra f.eks. Danmark. Indtil associeringsaftalen mellem Schweiz og EU er godkendt, er der aftalt en overgangsordning. Ordningen gælder opslag under Det Europæiske Forskningsråd (ERC), der er offentliggjort efter den 18. marts 2024, og stort set alle opslag i 2025-arbejdsprogrammer i Horizon Europe. Opslag af strategisk betydning for EU (eksempelvis en række opslag inden for kvante og rum) er pt. ikke omfattet af overgangsordningen.

Danmark overtager EU-formandskabet den 1. juli 2025
Formandskabet for EU’s Ministerråd går på skift mellem EU-landene for seks måneder ad gangen, hvilket gør det til en relativt sjælden begivenhed. Sidste gang Danmark sad i formandskabsstolen var i 2012. Som EU-formand skal Danmark lede møderne med de andre 26 medlemslande i Rådet og har ansvar for at forhandle de lovforslag, som Europa-Kommissionen fremsætter. Netop 2025 er et særligt interessant og udfordrende år at have formandskabet, da forslag til de næste store EU-programmer om forskning og innovation (FP10), rum og Erasmus+ forventes at blive fremsat til forhandling.