CASEINTERVIEW

Ny tilgang til konfliktløsning

Interview med Mona Kanwal Sheikh, DIIS

Seniorforsker Mona Kanwal Sheikh på DIIS skal sammen med et internationalt forskerhold se på, hvordan man løser konflikter med jihadister. Missionen er at løse en meget aktuel udfordring.

Mailen fra Det Europæiske Forskningsråd, der var formuleret i “bureaukrat-sprog” blev læst flere gange af Mona, da hun i juli 2018 tjekkede sin indbakke. Var det nu et tilsagn eller et afslag? Heldigvis var det et positivt svar på hendes ansøgning om at dykke ned i transnational jihadisme med fokus på Al-Qaeda og Islamisk Stat. I den kommende tid kan Mona sætte sit eget forskerteam af ph.d.’ere og postdocs med interdisciplinært mindset og feltarbejde i baggagen. I de næste fem år skal de udforske dynamikkerne bag transnational jihadisme og tænke konfliktløsning på en ny måde.

International og interdisciplinær profil
Et kig i bakspejlet; hvad har formet Mona som forsker og ført hende til ERC-bevillingen på 11,3 millioner kroner? Mona fortæller om to danske bevillinger, der meget tidligt i hendes karriere grundlagde et stærkt CV: Med en ’EliteForsker’-rejsebevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) rejste Mona tilbage i 2008 til USA, hvor hun blev en del af et dynamisk og førende forskningsmiljø inden for religionsforskning. Samtidig kunne hun med sine midler rejse frem og tilbage mellem USA og Pakistan, hvor hun formåede at etablere adgang til det pakistanske Taleban. ”Det var meget inspirerende at opholde sig i andre forskningsmiljøer. Og det var her jeg rigtig begyndte at tænke og arbejde interdisciplinært,” forklarer Mona, der er uddannet cand. scient. pol. Opholdet rykkede ved hendes faglige forståelsesramme og gav hende et nyt syn på religions betydning for international politik og sikkerhed.

Herefter fulgte DDF-bevillingen ’Forsker Talent’ i 2012, der gjorde det muligt at fortsætte i samme spor med ophold på universiteter i blandt andet Californien, der husede ledende forskere inden for freds- og konfliktforskning, sikkerheds-forskning og religionsforskning. “Der er ingen tvivl om, at de to danske bevillinger har betydet, at jeg har opbygget en international profil og et meget bredt netværk. Og med mulighed for hyppig deltagelse i internationale konferencer begyndte jeg at publicere i tidsskrifter og ved forlag, der har høj status i mit felt. Alt det kunne jeg fremhæve i mit CV i ansøgningen til ERC,” fortæller Mona.

Konflikthåndtering – også mellem videnskabelige discipliner
For forskere inden for humaniora og samfundsvidenskab kan ’High Risk/High Gain’ afsnittet i en ERC-ansøgning være et vanskeligt koncept, forklarer Mona: “Det krævede en særlig indsats. I mit projekt har jeg beskrevet, hvordan jeg kan kombinere forskellige analytiske niveauer fra forskellige forskningsdiscipliner. Mit projekt taler jo på den ene side til radikaliseringsforskningen, som har fokus på individet, og på den anden side til freds- og konfliktforskningen, som har fokus på selve konflikten og dens eskalering.” En vanskelig men nødvendig mission, idet nøglen til at inddæmme transnationale
jihadistiske konflikter endnu ikke er opfundet. Og ifølge Mona kan selve den måde vi forstår fænomenet på være en barriere.

FACTS
11.3
Mio. kr.
5
Års varighed
Type
Starting Grant

VIL DU VIDE MERE

img

Mona Kanwal Sheikh

Seniorforsker DIIS