CASEINTERVIEW

Ny højteknologisk viden styrker Vestas Aircoil

Interview med Claus. H. Ibsen, Vestas Aircoil

Med en bevilling på godt 8 millioner kroner fra Horizon 2020 har virksomheden Vestas Aircoil i samarbejde med universitet i Southampton ansat fire unge forskere, der skal fylde ny knowhow i virksomhedens teknologiske værktøjskasse.

Claus H. Ibsen er Manager of Research and Development hos Vestas Aircoil, og han fortæller gerne om de mange tilskudsprojekter, virksomheden har deltaget i de seneste 15 år. “Værdien i projekterne ligger altid i, at vi forbedrer vores generelle færdigheder. For det gør, at vi kan byde ind på nogle nye markeder.”

Vestas Aircoil har gennem årene udviklet sig til at være en højt specialiseret virksomhed med afdelinger i fire lande og en central position på det internationale marked for avanceret køling af motorer primært til skibsfarten. “Den position skal vi bevare og arbejde videre med,” siger Claus H. Ibsen og fortsætter:

“Vi kan konkurrere på udvikling af nye teknologier, fordi vi hele tiden udvikler vores værktøjskasse. Det er der mere værdi i, end at stå tilbage med ét forbedret produkt.”

Siden april 2018 har Claus H. Ibsen stået i spidsen for Horizon 2020-projektet InDEStruct. Her skal unge forskere videreudvikle beregningsmetoder, som Vestas Aircoil skal bruge, så de også fremover kan tilbyde højteknologiske løsninger til et marked i rivende udvikling.

“Vi kan konkurrere på udvikling af nye teknologier, fordi vi hele tiden udvikler vores værktøjskasse.”

Nu begynder det spændende

Det har været et langt tilløb med forsinkelser undervejs, siden Vestas Aircoil og universitetet i Southampton fik bevillingen. Men nu er der ansat fire dygtige unge ph.d.-studerende, der hver vil arbejde 18 måneder på den danske virksomhed og 18 måneder på universitetet i England.

Og Claus H. Ibsen glæder sig: “Det er nu, det begynder at bliver spændende. Der er forholdsvis mange kedelige opgaver med sådan et EU-projekt. Men det er det hele værd, for vi får et interessant samarbejde med universitetet også om andre ting. Det giver os lige så meget værdi som projektet selv.”

Hjælp undervejs

Det gode samarbejde med universitetet begyndte allerede, da ansøgningen skulle skrives. “De professorer, der er vejledere for ph.d.’erne, har skrevet meget af ansøgningen. Det er de bedre til end vi,” fortæller Claus H. Ibsen, som også har fået hjælp fra det lokale Erhvervsråd, det regionale EU-kontor og en privat konsulent. De har på forskellig vis hjulpet Vestas Aircoil med at screene støttemuligheder, med at få kontakten til Southampton og med selve ansøgningen. Uden dem var det ikke gået. For det er ikke altid så enkelt med EU, når ens hverdag handler om helt andre ting.

InDEStruct
8
mio. kr
2
partnere
4
års varighed

InDEStruct står for Integrated Design of Engineering Structures.

VIL DU VIDE MERE

img

Claus H. Ibsen

Manager of Research and Development
Vestas Aircoil