CASEINTERVIEW

Nationalt boost genvej til grønne EU-millioner

Interview med Michael Jensen, Chief commercial officer, Unibio

Unibio er en af de mange virksomheder, der har fået finansiering via Innovationsfondens Innobooster-ordning og siden har haft succes med en ansøgning til Horizon 2020.

Siden november 2018 har Unibio været i gang med et projekt, der er finansieret af Horizon 2020. Chief Commercial Officer Michael Jensen er begejstret: “Vi er så langt, at vi allerede nu, et år inde i projektet, kan se, at vi vil lykkes med at komme i mål.” Unibio har med ca. 23 millioner kroner fået den største del af en samlet bevilling på 75 millioner kroner.

Millionerne skal gå til at videreudvikle avancerede teknikker til at fraktionere og isolere blandt andet værdifulde enzymer og peptider fra bakterier, der fodres med organisk affald fra landbrug og husholdninger. Deraf navnet på projektet: ValueWaste. Det organiske affald omdannes til biogas, som bakterierne næres af. Bakteriernes proteiner og cellevægge isoleres, for det er her, de stoffer gemmer sig, som senere skal bruges til de value-addede ingredienser i både fødevarer og foder.

Samarbejdet med de øvrige 15 europæiske partnere og en spansk koordinator kom i stand gennem Agro Business Park, som Unibio har samarbejdet med tidligere. “De spurgte, om ikke det var noget for os at være med der,” fortæller Michael Jensen.

Afgørende teknologiboost 

Michael Jensen fremhæver især to bevillinger fra Innovationsfondens Innobooster-ordning i 2015 og 2016 på i alt 20 millioner kroner som væsentlige for, at Unibio i dag er en attraktiv spiller, der bliver inviteret med i EU-projekter. Med de to bevillinger i lommen har det været muligt for Unibio at opbygge de grundlæggende teknologier, som nu bliver videreudviklet i projektet ValueWaste. “Den bakterie, vi arbejder med, er ikke særlig velkarakteriseret. Derfor skulle det genetiske materiale først kortlægges og screenes for særlige enzymer og peptider for at se, om den har de gode egenskaber, vi skal bruge,” forklarer Michael Jensen.

Og så skulle Unibio udvikle en proces til fermentering af biogas, hvor bakterierne kan nå at optage gasboblerne, inden de forsvinder som boblerne i et glas champagne. “Det gav ret store teknologiske udfordringer at forlænge transitionstiden, så bakterierne kan nå at optage gassen,” forklarer Michael Jensen og fortsætter: “Det hjalp de to bevillinger også med til. Det har været en kæmpe hjælp, der gjorde, at vi kunne arbejde mere kvalificeret.”

Moden og klar til EU-finansiering

“Innobooster har været med til at gøre Unibio interessant for andre,” siger Michael Jensen og uddyber: “Du skal have viden og kompetencer for at være en attraktiv spiller i sådan et EU-samarbejde. Derfor havde vi kortlagt stoffer i bakterierne og opbygget de her teknologier forinden. Det har gjort, at vi har kunnet tiltrække akademikere på højt niveau til samarbejdet. Vi skulle også være modne som virksomhed til at indgå i sådan et projekt. Det har været altafgørende.”

Value Waste
75
mio. kr.
17
partnere
4
varighed

VALUEWASTE står for Unlocking new VALUE from urban bioWASTE.

VIL DU VIDE MERE

img

Michael Jensen

Chief commercial officer
Unibio