Spørger man virksomhederne om gevinsterne ved Horizon 2020, er deres top-tre: højere forsknings- og innovationsniveau, stærkere samarbejde med forskningsinstitutioner og styrket internationalt netværk og synlighed.
Analysen fastslår, at otte ud af ti virksomheder er tilfredse med Horizon 2020. Deres tilfredshed hænger uløseligt sammen med, at de resultater og det udbytte, som Horizon 2020 giver, står mål med tids- og ressourceforbruget. Mens det modsatte gør sig gældende for en ud af ti virksomheder i analysen.
Det er glædeligt, at mange virksomheder på deres vej til Horizon 2020 benytter det offentlige rådgivningssystem, bl.a. de regionale EU-kontorer og de nationale forsknings- og innovationsprogrammer. Rådgivere kan i dialog med virksomheden afklare, om det er realistisk at søge samt give gode råd om, hvordan virksomheden bedst indgår i en Horizon 2020-ansøgning. Brug derfor rådgiverne som sparringspartner. Det er vigtigt, at virksomheder søger EU-støtte på et oplyst og realistisk grundlag.
Hos virksomheder – med mere end et EU-projekt på deres CV – er interessen for at søge igen meget stor. Otte ud af ti vil søge finansiering i det kommende program for forskning og innovation, Horizon Europe. Det lover rigtig godt for dansk virksomhedsdeltagelse i fremtiden.
Forhåbentlig kan rapporten sammen med interviews med virksomheder – her i EU-indblik – inspirere virksomheder rundt om i landet til at indtænke EU-finansiering i deres forsknings- og innovationsstrategi. Det er investeringen værd.
Rigtig god læselyst!