CASEINTERVIEW

Globale konkurrenter eller kolleger

Interview med Søren Brunak, Københavns Universitet

For professor i bioinformatik Søren Brunak er EU’s vision ’Open to the world’ nødvendig i en globaliseret forskningsverden. Selv har han flere globale forskningsprojekter på CV’et, og samarbejdet rækker ofte over Atlanten til førende forskere og farmaceutiske firmaer i USA.

Spørger man Søren Brunak, var EU’s forskningspolitik på sundhedsområdet op gennem 00’erne præget af manglende udsyn. Amerikanske forskere kunne ikke få del i EU-budgettet til sundhedsforskning, også selvom europæiske forskere var meget velkomne i forskningsprojekter betalt af f. eks. det amerikanske forskningsagentur National Institute of Health (NIH). Dengang var der kun få programmer i EU-regi, som inviterede til internationalt samarbejde.

Frit valg på alle hylder
Men denne ubalance mellem Europa og USA blev ændret. Det skete blandt andet med EU’s 7. rammeprogram (FP7), forklarer Søren: ”EU ville gerne intensivere antallet af oversøiske partnere i EU-finansieret sundhedsforskning. Man blev meget opmærksom på, at det ikke er en god idé, at Europa isolerer sig og kun finansierer ’interne’ projekter.” Det globale udsyn blev i 2015 udbygget med forskningskommissær Moedas' tre O’er: Open innovation, Open Science og Open to the World. De visioner om åbenhed overfor EU’s omverden bliver med de nye arbejdsprogrammer for 2018-2020 til virkelighed. Det glæder Søren Brunak: ”Forskningen og den kommercielle verden er international og globaliseret. Det at man har frit valg på alle hylder, og at man kan tage de allerbedste og relevante partnere med ind i projekter, det er rigtig godt.”

Kikkerten peger mod vest
Men hvorfor er USA vigtig for Europa? Ifølge Søren Brunak betyder det meget, at USA bærer den teknologiske førertrøje i den globale konkurrence: ”Der er utrolig megen teknologiudvikling, der foregår i USA. Mange af de teknikker, man hyppigt bruger i forskning på f.eks. det toksikologiske felt, er fortrinsvis udviklet i USA. Det gælder blandt andet genomsekventering og andre screeningsteknikker.” Den amerikanske model adskiller sig også ved, at de ofte hælder rigtig mange penge ind i projekter, der bruger teknologierne tidligt i udviklingsprocessen, uddyber Søren: ”For europæere er det nogle gange svært at forestille sig, at man overhovedet ville kunne rejse penge på samme måde. Men for amerikanerne er det en måde, hvor de både støtter deres egen videnskab og de kommercielle aspekter.”

“Forskningen og den kommercielle verden er international og globaliseret.”

De bedste på feltet
Søren slutter med en opfordring til, at man altid vælger de bedste partnere i verden uanset sprog og nationalitet: ”I FP7-projektet MetaHIT – et omfattende studie af tarmbakterier – gik kineserne ind i projektet, og det gjorde det europæisk-kinesiske projekt meget stærkere end det konkurrerende amerikanske projekt. Europa fik en stærk position, fordi kineserne medfinansierede projektet med blandt andet datagenerering. Så Open to the World er ikke bare lutter samarbejde og romantik.” Forskningens natur er for Søren lige dele samarbejde og konkurrence på kvalitet: ”Nogle gange kan det betale sig bare at konkurrere, mens det andre gange kan betale sig at samarbejde.”

Projekter med globalt udsyn

Søren Brunak samarbejder også på tværs af Atlanten i såkaldte private-offentlige partnerskaber finansieret af IMI - Innovative Medicines Initiative. Her arbejder han sammen med amerikanske firmaer som Eli Lilly og deres europæiske datterselskab om at forbedre udviklingen af lægemidler til behandling af diabetes.

”IMI er et andet område, hvor man ser på EU-projekter på en mere globaliseret måde. Det er dog anderledes end Horizon 2020, idet partnerskaberne er mere prækompetitive. Konkurrerende firmaer bliver enige om, hvilke emner de sammen kan støtte op om,” forklarer Søren og fortsætter: ”Det er typisk medicin-relaterede projekter, som ingen af farmafirmaerne selv har råd til eller selv kan lave, fordi de ikke har adgang til patient samples. Her kan amerikanske firmaer med deres europæiske datterselskaber indgå i et mere bredt globaliseret samarbejde med den akademiske verden i Europa.”

VIL DU VIDE MERE

img

Søren Brunak

Professor og forskningsdirektør
Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research
Københavns Universitet