BAGGRUND
Accelerer virksomhedens innovation
Interview med Lisa Jørgensen, Styrelsen for Forskning og Uddannelse
Ser man på innovation i et globalt perspektiv, går det rigtig godt for USA og Kina – men EU halter efter. Europæiske virksomheder investerer samlet set mindre i innovation end deres amerikanske og kinesiske konkurrenter. Desuden har virksomhederne i Europa begrænset adgang til venturekapital.
Denne skævhed vil EU rette op på. Med etableringen af det kommende Europæiske Råd for Innovation (European Innovation Council – EIC) lanceres samtidig et ambitiøst program, som skal løfte europæiske innovatører op i den absolutte verdenselite. I 2019 og 2020 afprøver EU programmet under navnet EIC Accelerator Pilot. Programmet tilbyder økonomisk støtte til små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der vil udvikle og opskalere radikalt nye idéer med lovende innovationshøjde. Pilotprogrammet afløser det hidtidige SMV-instrument, som siden 2014 har været det virksomhedsrettede program i Horizon 2020.
Højrisiko-idéer med stort potentiale
Programmet EIC Accelerator Pilot støtter “high-risk, high-potential”-projekter. Der skal være tale om projekter med potentiale til at erobre markedsandele, løse samfundsmæssige udfordringer, og som samtidig resulterer i bæredygtig vækst i virksomheden. Ambitionen er, at støtten accelererer væksten i innovative virksomheder – hovedsageligt SMV’er og start-ups – og på den måde gøder jorden for flere store europæiske virksomheder i fremtiden.
Virksomheder kan søge op til 18,75 millioner kroner i støtte til projekter på maksimalt 2 år. Som noget nyt kan virksomheder endvidere søge om op til 112,5 millioner kroner i equity, hvilket betyder, at virksomheden afgiver en ejerandel mod at modtage EU’s investering. Blandingen af støtte og equity-investering giver helt nye muligheder for virksomheder, som med den store kapitaltilførsel kan udvikle forretningen og vækste i et højere tempo.
EIC Accelerator Pilot er et såkaldt bottom-up program. Det betyder, at virksomheder ikke skal søge midler inden for bestemte tematiske områder. EU-tilskuddet tildeles uafhængigt af virksomhedens branche eller teknologiske kompetenceområde. Det vigtigste er, at ansøgningen tydeligt viser viljen og evnen til at gennemføre et stort og ambitiøst innovationsprojekt med internationalt sigte, der samtidig adresserer et presserende samfundsproblem. Desuden skal idéen være understøttet af en solid forretningsplan til markedsintroduktion af en unik, innovativ løsning og af et stærkt team til at gennemføre aktiviteterne.
Det samlede budget for programmet i årene 2019 og 2020 er på cirka 10 milliarder kroner, hvoraf 750 millioner kroner er øremærket til equity-investering. Programmet forventes videreført i 2021 med et væsentligt større budget under Det Europæiske Råd for Innovation.
Læs mere
Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside om EIC
Ansøgningsfrister
Der er fire deadlines i 2020: 8/1, 18/3, 19/5 og 7/10.
VIDSTE DU

Rådgivernetværket EU-DK Support hjælper gratis
Rundt om i landets Erhvervshuse og i de regionale EU-kontorer kan du finde rådgivere, der kvit og frit vil hjælpe dig med at finde rundt i Horizon 2020. Gå ind på eusupport.dk og find en rådgiver tæt på dig. Styrelsen for Forskning og Uddannelse bistår også virksomheder – du finder os på ufm.dk/h2020/vejledning

Vi har udgivet fem videoer med virksomheder i Horizon 2020
Fem danske virksomheder fortæller om værdien ved at deltage i europæiske forsknings- og innovationsprojekter. I videoerne kan du møde Ballard, Ennogie, Blue Ocean Robotics, Nordic BioScience og Holo. Se videoerne på ufm.dk/h2020/virksomhed

Otte ud af ti virksomheder er tilfredse med Horizon 2020
Det viser en ny analyse om danske virksomheders erfaringer med at deltage i Horizon 2020, udgivet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse i november 2019. Find analysen og det tilhørende casekatalog med interviews med fem virksomheder på ufm.dk/h2020/publikationer

Virksomheder kan søge støtte til højrisiko-idéer
Har din virksomhed højrisikoi-déer med tilsvarende højt potentiale for vækst? Så tjek mulighederne i EIC Accelerator Pilot-programmet. Virksomheder kan blandt andet søge op til 2,5 millioner euro i støtte til projekter på maksimalt to år. Der er fire deadlines i 2020: 8/1, 18/3, 19/5 og 7/10. Læs mere: bit.ly/EICpilot
VIL DU VIDE MERE

Lisa Jørgensen
Styrelsen for Forskning og Uddannelse